BLOGIT

2.6.2023

Jaksamisen ongelmat ovat prosessina kuin vapaapudotus. 

Suuri ongelma niiden kehityskaaressa on se ettemme huomaa putoavamme.

Katukivetys on työterveyslääkärin näppäimistön napina ja lääkekaapin oven aukaisemisesta lähtevä inahdus.

Putoamisen aikana kaukaisuudesta kaikuu huudahduksia.
"Muista levätä-tä-tä-tä!
Riittävä liikunta-ta-ta-ta!
Terveellinen ruokavalio-o-o-o!"

Putoaminen tosin tuntuu vatsan pohjassa niin mukavalta ettemme reagoi ääniin.

Putoamisen aikana aiheutetaan työpaikoilla kaikenlaisia lievilmiöitä, jotka näkyvät aukkoina yrityksen tuloksessa.

Katukivetykseen mätkähdettäessä sitä laskua vasta tuleekin.


- Putoaminen voidaan pysäyttää -









1.6.2023

Käärijä se vain lomailee. Onko sinulla kesäloma edessä myös?


Loma tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja itsensä hemmotteluun, joten jos haluat valvoa myöhempään, maata paikallaan päivät ja syödä mitä haluat, se on täysin sinun päätettävissäsi.
Toisaalta, jos haluat hyödyntää lomaa myös henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseen, niin itsestäsi huolehtiminen ja vaikeiden asioiden tekeminen ovat hyviä tapoja vahvistaa psyykkistä panssariasi.


Herääminen aikaisin, kuntosalilla käyminen, uiminen ja kylmä suihku voivat kaikki tuoda hyvinvointia sekä fyysisesti että henkisesti.


Vaikeiden asioiden tekeminen voi auttaa sinua kehittymään ja kasvamaan. Kun asetat itsellesi haasteita ja ylität niitä, voit saavuttaa uudenlaisia asioita ja kehittää itsestäsi vahvempaa versiota. Samalla voit luoda uusia rutiineja ja tapoja, jotka tukevat hyvinvointiasi myös loman jälkeen. 








31.5.2023

Tämä kuva on osa Teams-esittelyä, jonka jaan palvelusta kiinnostuneille asiakkaille. 

Useita ihmisiä askarruttaa, miten somaattinen sairauspoissaolo liittyy jaksamisen haasteisiin.
Somaattinen viittaa fyysisiin kipu- tai vammakokemuksiin, kuten esimerkiksi nilkan kipuun.


Kuvitellaan, että meillä on kaksi täysin fyysisesti samanlaista henkilöä, Mikko ja Mikke, joilla molemmilla on lievä nilkkakipu.


Mikolla ei ole jaksamisongelmia, ja vaikka hänelläkin on kipeä nilkka, hän jatkaa työskentelyä normaalisti.


Mikellä sen sijaan on jaksamisen haasteita.
Mikke menee työterveyteen näyttämään nilkkaansa.
Mikke saa fyysisestä kivusta johtuen sairauslomaa, mikä tarkoittaa somaattista sairauspoissaoloa.


💡


Tämä esimerkki havainnollistaa, että jaksamisongelmista kärsivä henkilö saattaa herkemmin hakea somaattista sairauspoissaoloa fyysisen kivun perusteella verrattuna henkilöön, jolla ei ole vastaavia jaksamisongelmia.


Fyysinen oire tai kipu voi tarjota konkreettisen perusteen sairauslomalle, kun taas jaksamiseen liittyvät haasteet voivat olla vaikeammin havaittavissa tai ilmaistavissa.







30.5.2023

Muutama huomio Ilta-sanomien jutusta: https://lnkd.in/d7KRzqZe


"Tutkimuksen mukaan työikäisten elämänlaatu on heikentynyt voimakkaasti viime vuosina." 


- Kumpi on heikentynyt, elämänlaatu vai ihmisten psyykkinen panssari?"Tutkimuksessa kävi ilmi, että joka viides työikäinen eli 20–64-vuotias kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta."


- Onko jokapäiväisen elämän meihin kohdistamien iskujen voima kasvanut vai niitä vastaanottavan panssarimme rakenne heikentynyt?


"Samaan aikaan myös terveyspalveluihin pääsy on tutkimuksen mukaan vaikeutunut. Lähes joka neljäs aikuinen kokee, ettei saa riittävästi lääkäripalveluja tarpeeseensa nähden."


- Palokuntaa on vaikeaa saada paikalle? Vuosi vuodelta ongelmat kasvavat ja ratkaisuksi löydetään aina sellaisten palveluiden lisääminen, jotka eivät ole varsinaista ongelmaa tähänkään mennessä poistaneet.


💡


Tapoja poistaa ongelma, tai helpottaa ratkaisun löytymistä, on erilaisia. Tässä yksi esimerkki:
25 vuotta sitten suorittaessani varusmiespalvelusta, eräs hyvin ylipainoinen alokas oli aamuisin vakioasiakas varuskuntasairaalan vastaanotolla, josta haettiin "vemppaa" (eli sairaslomaa). Vastaanotolta päästyään hän siirtyi tien toiselle puolelle sotilaskotiin.


Munkkeja, munkkeja, munkkeja..


Eräänä elokuisena aamuna lääkäri määräsi hänelle porttikiellon Sotilaskotiin.









29.5.2023

Miten hyödyt asiantuntijan laatimasta Tulevaisuuskellosta?


Usein jaksamisen ongelmiin aletaan omatoimisesti hakemaan apua vasta, kun voimia ei enää muuhun ole. Valitettavasti jaksamisen heikkeneminen tuohon pisteeseen voi kestää pitkään.
Kuvailin aiemmin pimeydessä ajavaa autonkuljettajaa, jonka silmät tottuvat vähitellen himmenevien ajovalojen tuomaan yhä vähäisempään valomäärään. Valojen himmenemiskaudella syntyy ongelmia työpaikalle, ja kun hirvi istuu konepellillä, voi edessä olla pitkä mielenterveysperusteinen sairausloma.


💡


Tulevaisuuskello tarjoaa sinulle kuvauksen siitä, millainen valo lampuissasi on ja todellisen syyn niiden himmenemiselle. Se kertoo myös, kuinka kaukana hirvi seisoo ja millä tavoilla voit lähteä painamaan jarrua.


Oma kokemukseni on, että usein syynä ongelmiini olin kuvitellut esimiehen tai kollegoiden toiminnan. En tajunnut, että pahoinvointini juurisyyt olivatkin omassa elämäntavassani. Todellisiin ongelmiin herääminen auttoi minua löytämään oikeat ratkaisut!


Jos uskot, että tulevaisuuskellojen tuomat oivallukset voisivat hyödyttää teidän henkilökuntaanne, älä epäröi laittaa viestiä! 








27.5.2023



Ajatellaanko teillä työntekijöiden jaksamisen ongelmista ja niiden tuottamista lieveilmiöistä näin:

a) Meillä ei ole ongelmia.
b) Meillä on asiat ainakin toistaiseksi hyvin – sormet ristiin!
c) Meillä panostetaan työntekijöiden jaksamiseen ja työterveys on tässä isona tukena.


💡


 Tähän ajatuksia:


- Suomessa on pelkästään masennuslääkkeiden käyttäjiä 500 000 vuosittain.
- Jaksamisen ongelmat syntyvät vapaa-ajalla.
- Ongelmia on aina hoidettu ja tullaan hoitamaan samalla tavalla - ja/vaikka määrät vain kasvavat. 









25.5.2023


Keisarin uudet vaatteet – 2023 edition!


Ystäväni Marko (nimi muutettu) täytti juuri 50 vuotta. Marko on viimeiset 20 vuotta ajanut samoilla renkailla ja päivittäin päästänyt renkaista vähän kerrallaan painetta pois. Siitä kun tulee hyvä olo. Nyt renkaat ovat täysin tyhjät, eikä auto pysy tiellä. Ojaan päätynyt Marko soittaa autotohtorin paikalle neuvomaan, miten saada ojaan ajetun auton ryttyyn mennyt nokkapelti suoraksi.
Autotohtori saapuu paikalle, nakkaa bensatankkiin pellinsuoristustabletin, mittaa pakokaasupäästöt ja nostaa auton takaisin tielle.


"Eiku kovaa ajoa!"


Toisen ystäväni, 50-vuotiaan, 140-kiloisen Jarmon (nimi muutettu) elämä on viimein ottanut hänet kiinni. Jarmo on viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan sanonut "kyllä" mielihyvälle ja kivalle ololle. Pitkään kestäneet nautinnon päivät ovat takana. Yllättynyt Jarmo kokee olevansa masentunut, ahdistunut ja paniikkikohtausten runtelema. Lääkäri mittaa testosteroniarvot, antaa unilääkettä ja kehottaa ottamaan rennosti.


Totuutta ei joko nähdä, tai sitä ei uskalleta, ja jopa haluta kertoa.
Miksi? Seuraa tulevia postauksia!


Ryhdyn auttamaan Jarmoa. Kerron Jarmolle tämän eläneen ikään kuin turvavaljaita käyttäen, ja että nyt on todella tullut aika opetella kiipeämään. En kerro tätä kuvainnollisesti, niin kuin tässä, vaan suoraan. Jarmo haluaisi ensin valita helpon ja vastuuttoman tien, eli alkaa miettimään millä tavalla palokunta voisi juuri hänen talonsa sammuttaa, mutta minäpä saankin hänet kiinnostumaan tulen tekemisestä luolasto-olosuhteissa.


Tulevissa postauksissa on saatavissa päivitystä siitä miten Jarmo edistyy vastuun ottamisessa omasta elämästään. Silloin tällöin kiipeillessä voi tulla tilanne vastaan, ettei Turvaköyttä olekaan saatavilla ja alas voi olla pitkä matka.


💡


Jaksamisen ongelmat synnytetään pääosin vapaa-ajalla. Ongelmista kärsivä ihminen menee ongelmien kanssa kauppaan, harrastuksiin ja koulujen vanhempainiltoihin. Työpaikalla ne tosin näkyvät tuloksessa, jolloin niihin aletaan reagoimaan.
Reagointitapaa pohtiessa on hyvä miettiä esimerkiksi sitä, onko vuorenhuipun kiillottamiseen syytä, kun kiipeilijätkin vasta sovittelevat valjaita maan tasalla.










22.5.2023

Kaksi työntekijää ei tule toimeen keskenään, kunnes koittaa perjantai ja Eurojackpot! 💰 💵


Mikä onni myös työnantajalle, sillä näiden kahden tuottamat ilmapiiriongelmat häviävät. Ei tarvita enää jatkuvaa selvittelyä, sairauslomailuja, eikä selittelyä asiakkaille miksi palvelu viivästyy.
Ratkaisu oli ulkopuolelta tullut jättimäinen onnenpotku, hyvän fiiliksen aiheuttaja. Entä ongelma? Ympäristön vika myös?


Varsinainen kysymykseni on, tuottaako ilmapiiriongelmat jaksamisen ongelmia, vai jaksamisen ongelmat ilmapiiriongelmia?


Kun ihmiset ovat stressaantuneita, uupuneita tai jaksamisen rajalla, heidän kärsivällisyytensä ja kykynsä käsitellä muutoksia tai konflikteja vähenevät. Tämä voi johtaa hermostuneeseen tai ärtyneeseen ilmapiiriin, joka voi tarttua ympäröiviin ihmisiin ja edelleen heikentää ilmapiiriä.
Kun itse pidän Luolamies-rutiineistani kiinni, olen hyväntuulinen ja pirteä, eikä satunnaiset pahan ilman linnut aiheuta minussa reaktioita. Jos taas luistan rutiineistani, räplään esimerkiksi puhelinta myöhään ja herään päivään väsyneenä, olisi todella helppoa päätyä Alibin kanteen.


Luolamies-rutiinien noudattaminen omalla kohdalla auttaa ylläpitämään hyvää jaksamista, eli hyvää fyysistä ja henkistä terveyttä. Tämä puolestaan auttaa käsittelemään stressiä ja painetta paremmin, mikä auttaa ylläpitämään positiivista ja rentouttavaa ilmapiiriä ympärilläni.


Mutta, kumpi tuottaa kumpaa?


Vastaus löytyy henkilöiden psyykkisen panssarin vahvuudesta. Tulen avaamaan psyykkisen panssarin käsitettä tulevissa postauksissa laajemmin.


Mitä tapahtui riitapukareille? Kävivät työpaikalla muutamana päivänä heittämässä ylävitosia, muita ärsyttääkseen. Tämän jälkeen painuivat palmun alle (eri koneilla), eikä heistä enää kuultu.


Ongelmista tosin selvittiin ja uudet tekijätkin löydettiin!








20.5.2023

Kun tietokone nykyään tökkii, vaihdetaan se yleensä uuteen. 

Ennen vanhaan viimeisenä keinona käytettiin palauttamista tehdasasetuksiin, eli aikaan ennen haittaohjelmien valtaanpääsyä.

Mistä löydämme tehdasasetukset itsestämme, kun "haittaohjelmat" saavat päänsisäisen tietokoneen pahasti tökkimään? Kuinka pääsemme ajassa taaksepäin?


💡 TEHDASASETUS: Luolamies


Luolamiehen selviytyminen ja eloonjääminen vaativat valppautta ruuan, lämmön ja suojan suhteen. Evoluutiossa totuimme tietynlaiseen elämään ja sietämään tietynlaista painetta, ehkä miljardin vuoden ajan. Viimeisen sadan vuoden aikana tuo paine on kadonnut ja Suomeen ilmaantunut puoli miljoonaa masennuslääkkeiden käyttäjää. Leijona esim. tekee savannilla sitä, mitä se on tehnyt aikojen alusta asti. Näen masentuneen leijonan vain eläintarhassa, jossa se elää täysin erilaista elämää kuin mihin leijonat ovat oman evoluutionsa kautta tottuneet.


Luolamies-teorian ymmärtäminen ja sen soveltaminen voi auttaa meitä löytämään tasapainon ja saavuttamaan hyvinvointia. On tärkeää tiedostaa, että ihminen on kehittynyt selviytymään ja sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin, ja voimme käyttää tätä perustaa hyödyksemme nykyaikana.
Ajattelen, että luolamiehet omasivat virusvapaat tehdasasetuksemme, ja tulen takuulla avaamaan tätä Luolamies-teoriaani enemmän tulevissa postauksissa, koska käytän sitä usein tukena kuvatessani ihmisille, miten jaksamisen ongelmat voi selättää.


Tulevissa postauksissa tulen käsittelemään myös kahta tekemääni "luolamiesmäistä" muutosta elämääni. Niiden energisoimana entinen jaksamaton sohvaperuna suoritti nopeasti yamk-tutkinnon, perusti yrityksen ja tuotti 24-osaisen scifi-sarjan YouTubeen.








11.5.2023

Kuvittele eläväsi maailmassa, jonka teillä ei ole nopeusrajoituksia. Kovasta vauhdista seuraa totta kai paljon onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Onnettomuuksien aiheuttajat lähtevät itse hakemaan apua vasta kun raajat ovat irti, jolloin heidän kanssaan aletaan pohtia yksilöllisiä syitä raskaaseen kaasujalkaan.


Samassa maailmassa vanhemmat antavat lastensa leikkiä tulitikuilla. Miksi ei? Aina voidaan soittaa palokunta miettimään juuri meidän talollemme sopivia sammutusvaihtoehtoja.


Miten tämä kaikki sitten liittyy jaksamisen ongelmiin (eli mielenterveyden heikkenemiseen)?


Avaan tätä tulevissa julkaisuissa.



 


10.5.2023


Onko yrityksessäsi ihminen, joka osaa ottaa vaikeatkin asiat puheeksi?


Onko siellä joku, jolle uskalletaan tulla kertomaan vaikeistakin asioista?


Millaista hyötyä tällaisesta ihmisestä on/olisi?


Työskentelin joku aika sitten armeijassa varusmiesten parissa. Armeijassa ei jostain syystä psykiatriaan suuremmin panosteta. Sotilaspastori hoitaa tätä virkaa.


Oma osaamiseni mielenterveysongelmien ratkaisutyöstä johti siihen että psyykkisistä ongelmista kärsineitä varusmiehiä alettiin ohjata minun puheilleni.


Usea, pari viikkoa aiemmin palveluksen aloittanut nuori mies tuli yksitellen ohjeistettuna luokseni juttelemaan. Yksi toisensa jälkeen he kertoivat haluavansa keskeyttää palveluksen, sillä armeijassa olo yksinkertaisesti ahdisti niin kovasti. Tapasin kaikkia näitä varusmiehiä yhden kerran ja sovimme seuraavalle viikolle uuden tapaamisen. Koin ensimmäisissä tapaamisissa antaneeni varusmiehille äärimmäisen hyvää palvelua, mutten uskonut näkeväni heitä uudestaan. Jokaisen silmistä kun paistoi valtava ahdistuneisuus ja epätoivo. Ei nuori mies kykene sellaista vastusta nujertamaan, ajattelin. Seuraavalla viikolla samat miehet tulivat tapaamiseen ja jokainen kertoi jatkavansa palvelua.


Tämä tarina korostaa sitä, kuinka tärkeää on, että työntekijöillä on mahdollisuus ilmaista ajatuksensa ja tunteensa turvallisessa ympäristössä. Vaikka tilanteet voivat tuntua epätoivoisilta, kun työntekijät ovat kohdanneet haasteita, ymmärtäväinen ja empaattinen kuuntelija voi auttaa heitä selviytymään vaikeuksista.


On erittäin tärkeää, että jokainen työntekijä tuntee, että heitä kuullaan ja että heidän tunteensa ovat tärkeitä. Kun työntekijät kokevat, että heidän hyvinvointiinsa ja jaksamiseen panostetaan, se voi lisätä heidän sitoutumistaan ja motivaatiotaan työssään.


Tämä tarina osoittaa myös sen, että ihmiset voivat ylittää itsensä, kun heidät kuullaan ja he saavat tarvitsemaansa tukea. Kun työntekijät kokevat, että heitä arvostetaan ja heidän tunteensa otetaan vakavasti, he saattavat löytää sisältään voimaa ja motivaatiota jatkaa eteenpäin. 





9.5.2023



Ajattele tilannetta, jossa talonrakentaja, jolla on paljon koulutusta ja kokemusta, rakentaa itselleen talon. Vaikka hän tietää kaiken tarvittavan rakentamisesta, talo on muutaman vuoden kuluttua umpihomeessa.


Onko tämä mahdollista?


Psykiatrisella hoitotyöntekijällä voi olla paljon koulutusta ja kokemusta mielenterveysongelmien ratkaisemisesta, mutta silti hänellä voi olla vakavia jaksamisongelmia. Tämä on mahdollista, ja tiedän sen omasta kokemuksestani.


Tulevaisuuskello on työkalu, joka auttaa ehkäisemään työyhteisön jaksamisongelmia ja poistamaan niistä johtuvia haittoja. Se auttaa työntekijöitä tunnistamaan ongelmat ajoissa ja tekemään tarvittavat muutokset ennen kuin ne johtavat vakavampiin seurauksiin. Tulevaisuuskellon käyttö voi auttaa sinua ja työyhteisöäsi tunnistamaan ja ehkäisemään jaksamisongelmia, jotta voitte kaikki nauttia terveellisestä ja tuottavasta työympäristöstä.


Esimerkin avulla kerron, kuinka jopa ammattilaisen näkemys todellisuudesta voi olla vääristynyt. Vasemmalla puolella näkyy oma käsitykseni voinnistani vuonna 2018, kun taas oikealla puolella on todellinen kuvaus voinnistani tuona aikana.


Taloni oli umpihomeessa, ja tämä esimerkki kuvaa, kuinka vaikea voi olla havaita oma tilanteensa, vaikka olisi huippuammattilainen omalla alallaan.


Tulevaisuuskellon sisältämä tieto, kuinka se koostetaan ja miten se auttaa oman työyhteisösi jaksamisen ongelmien ehkäisemisessä ja niistä johtuvien lieveilmiöiden poistamisessa tulee olemaan saatavilla myöhemmin julkaistavissa postauksissa. 






8.5.2023


Kuljettaja ajaa pimeällä tiellä samaa reittiä päivästä toiseen. Yhtäkkiä vasen etulamppu palaa pimeäksi. Kuljettaja tietää että asialle täytyy tehdä jotain. Muuten vaikka voi tulla sakot, tai tielle osunutta hirveä ei huomaa ajoissa.


Fyysinen kipu, esim. nilkan nyrjähdys huomataan heti sen satuttua ja eheytymiseen voidaan ryhtyä välittömästi.


Jaksamisen ongelman ollessa kyseessä, lamppu ei pala pimeäksi hetkessä, vaan sen tuottama valon määrä himmenee pikku hiljaa. Kuljettaja ei huomaa lampun himmenemistä, silmän tottuessa aina vaan vähäisempään valon määrään.


Eräänä päivänä hirvi on tiellä niin lähellä, ettei jarrun painaminen enää auta.
Kysymys kuuluu: Miten pitkä sairausloma ja minkälaisia lieveilmiöitä työpaikalle on tuotettu lampun himmenemiskaudella?